Watersport in Friesland

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Watersport is in Friesland enorm populair. Dit komt onder andere omdat Friesland vele meren en leuke slootjes kent. Ga je naar Friesland, moet je eigenlijk wel het water op. In Friesland is de watersport enorm bekend, maar niet iedereen weet wat er mogelijk is. Welke wateractiviteiten mogelijk zijn vertel ik je!

Een gezellig en relaxed dagje op het water: huur een sloep

In het midden van Friesland zijn er een hoop meren en slootjes waar je heerlijk doorheen kunt varen. Bij de meren moet je denken aan het Sneekermeer, het Pikmeer, de Wijde Ee en nog veel meer. De manier om te ontspannen op het water is om een sloep te huren. Er zijn verschillende locaties in Friesland waar je een sloep kunt huren, ook zonder vaarbewijs. Door de kleine slootjes varen, de idyllische dorpjes bekijken op deze manier krijg je nog een betere kijk op hoe mooi Friesland is. Onderweg zijn er een hoop aanleg plaatsen, daarnaast kun je ook je sloep voor anker leggen en simpelweg heerlijk in het water plonsen. Mocht het daar nog iets te koud voor zijn, trek dan een lekker wijntje open in de zon of bezoek een van de leuke dorpen of steden. De ultieme plek om een boot te huren is bij ons in Jirnsum, vanaf de aanlegplaats ben je direct op het open vaarwater en kun je door richting Grou, Akkrum, Terhorne of Sneek.

De meest bekende wateractiviteit: ga zeilen op de Friese meren.

Als het sloep varen je niet spannend genoeg is en je meer actie wil, moet je gaan zeilen! Deze vorm van watersport is erg populair binnen Friesland, maar er zijn ook een hoop toeristen die speciaal naar Friesland komen om te genieten van de mooie meren en de wind. Zeilen is een actievere vorm van varen, je komt vooruit door te spelen met de wind in je zeil en heb geen motor nodig. Heb je al een beetje ervaring kun je de wind trotseren in Friesland. Mocht je nog wat minder ervaring hebben, kun je ook zeilles nemen of een weekje kennis opdoen bij een zeilkamp. Er zijn verschillende locaties in Friesland waar je zeilboten kunt huren. Je kunt zelfs bij sommige locaties een schipper meenemen aan boord!

Voor de adrenalinekick: leer kitesurfen!

Eén van de vetste maar ook moeilijkste vormen van watersport in Friesland is kitesurfen! In de provincie zijn verschillende kitesurfspots aangewezen waar je mag kitesurfen. Deze liggen allemaal in het IJsselmeer. Voor de beginnende watersporter is dit fijner, want leren kitesurfen is een stuk aangenamer in zoet water dan in zout water. Eén van de beste plekken voor beginners is het plaatsje Workum. Hier is het water ondiep en zijn de condities aangenaam. Er zijn diverse watersportscholen waar je terecht kunt voor kitesurflessen. Hierbij krijg je een introductie les, hier leer je de basis van het kitesurfen en leer je de kite in de lucht houden. Neem wel een hele les, want dan leer je ook direct op het board staan. Al met al is het een geweldige ervaring en zeker iets wat op jouw bucketlist moet staan! Er zijn verschillende locaties binnen Friesland waar je de eerste introductielessen kunt volgen. Bij de eerste lessen leer je spelen met de wind en hoe je met de wind uit verschillende hoeken het beste kan omgaan. Als je al een beetje zeilervaring hebt heb je minder uitleg over de wind nodig en kan je direct door naar de praktijk van het surfen.

Een combinatie tussen Suppen en zeilen?

In Friesland is het ook mogelijk om te windsurfen. Dit is kun je vergelijken met zeilen maar dan op een surfplank. Om dit onder de knie te krijgen moet je er een hoop bloed, zweet en tranen in stoppen. Als het na al het vallen en opstaan een beetje lukt is het wel een enorme kick, je ervaart hoge snelheden en een hoop adrenaline. De echte fanatieke watersporters doen dit het hele jaar. Wij raden aan dit vooral in de zomer wat te proberen als het water lekker warm is en het geen probleem is in het water te vallen.

Vaar met je SUP-board door gezellige dorpen of meren

Wil je wel iets actiefs doen, maar op je eigen tempo? Huur dan een supboard en peddel rustig door de dorpen en slootjes in Friesland. Je kunt dit ook in verschillende steden doen, zoals Leeuwarden en Sneek! Vanaf het water in en rondom de steden ervaar je Friesland weer op een andere manier. In Friesland wordt bovendien Suppen steeds populairder en zijn er meer mensen die het oppakken. Tegenwoordig wordt er zelfs jaarlijks een SUP-Elfstedentocht georganiseerd waar enthousiaste suppers van over de hele wereld op af komen. Voor de beginnende supper is het leuk als het mooi weer is. Vooral met mooi weer is suppen top om te doen. Daarnaast is het een goede work-out, dus na een paar uurtjes op het water heb je redenen genoeg om neer te ploffen op een gezellig terras in de stad. Heb je nog nooit op een supboard gestaan? Geen nood! Na een paar aanwijzingen sta je zomaar op je supboard, dus een les is niet nodig. Wel is het mogelijk om deel te nemen aan een tour. Suppen in Leeuwarden kan onder andere via Supskool Leeuwarden. In Sneek huur je eenvoudig een supboard bij JFT Watersports.

Geniet van de zonsondergang tijdens een sunset cruise

Een heerlijk dagje heerlijk afsluiten? Dan is een cruise tijdens de zonsondergang zeker een aanrader! Op een oude en rondvaartboot vaar je enkele uren door idyllische Friese dorpen zoals Akkrum, Woudsend en Heeg. Daarnaast mag je de mooie natuurgebieden die Friesland rijk is zeker niet vergeten, hier kun je vanuit het cruiseschip perfect het Friese Landschap zien. Bij het opstappen krijg je een heerlijk glaasje prosecco en zal de schipper je vertellen over het landschap en de historie van het gebied. Als alles meezit, kun je genieten van een heerlijke zwoele en romantische zonsondergang. De Sunset cruise vertrekt om 19:30 uur en is de boeken vanaf begin jullie tot begin september via Frysian Boat Tours.