Sloep huren in Akkrum

Sloep huren in Akkrum

Zijn jullie opzoek naar een leuk dagje weg in of rondom Akkrum? Dan zijn jullie hier op het juiste adres! Beleef Friesland op zijn best en neem een kijkje vanaf het water. Vanaf de opstapplaats is Akkrum circa 30 minuten varen.

Route Akkrum

Vanaf de opstapplek is het ongeveer een half uurtje varen naar Akkrum. De route Akkrum is een absolute aanrader met de sloep. Laat u hier verrassen door de fraaie parken, de leuke winkels en de goede restaurants. Het leuke aan het dorp Akkrum is dat de sloep route letterlijk door het dorp gaat. Vanuit hier heeft u verschillende opties om uw toch te vervolgen, u zou bijvoorbeeld met de sloep naar Grou, Irnsum of Terherne kunnen gaan.

 

Akkrum is een dorp dat sinds 2014 deel uitmaakt van de gemeente Heerenveen. Dit is een plek dat zeer bekend staat om de watersport. Akkrum ligt naast het dorpje Nes en wordt daarom ook wel Akkrum-Nes genoemd. Daarnaast heeft het dorpje ongeveer 4000 inwoners. Door de leuke vaartjes heen kunt u het mooie dorp het beste bekijken met allerlei bezienswaardigheden en de ouderwetse huisjes.

 

In Akkrum zijn ook genoeg leuke horecazaken te vinden waar je even een lekker drankje kunt doen langs het water. Een horeca zaak waar u een hapje en een drankje kunt doen in Akkrum is Hotel restaurant Goerres, hier zit je namelijk heerlijk aan het water. Ook zou je nog langs Eetcafé de Kromme knillis kunnen gaan voor een hapje en een drankje. 

 

Akkrum kent ook een aantal bezienswaardigheden, zo is de bekendste bezienswaardigheid de Coopersburg, wat zeker de moeite waard is om even een kijkje te nemen. Andere bezienswaardigheden in Akkrum zijn ‘’welgelegen’’ en ‘’de watertoren’’. De watertoren ligt naast Akkrum, in het dorpje Nes wat inmiddels tegen Akkrum is gegroeid.

 

Het volksverhaal hoe Akkrum vroeger ongeveer is ontstaan gaat als volgt; rond het jaar 1400 zouden 2 mannen een rivier gegraven hebben wat nu de Boorne is. Het doel van deze rivier was om verschillende nederzettingen met elkaar te verbinden. Aangekomen in Akkrum kregen de 2 een meningsverschil en splitsen zich vervolgens op. Doordat ze allebei een kant op gingen groef de een de Kromme Knillis en de ander de Manke Meine. De Boorne loopt door tot aan de huidige thuishaven van Sloephuren Fryslan in Jirnsum!

Sloep huren friesland
sloep huren friesland

Leuk om te bekijken in Akkrum

De in Akkrum geboren Folkert Harmens Kuipers emigreerde naar Amerika en liet zich daar als Frank Cooper neutraliseren. Hij was een succesvol zakenman. In 1900 liet hij naar ontwerp van gemeentearchitect F. Hoekstra een tehuis bouwen voor arme mensen, nu ook wel ‘’Coopersburg’’ genoemd.

Welgelegen werd in 1924 gesticht door Suster van der Vegt. De rij woningen voor ongehuwde vrouwen en weduwen werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect S.F. Hoekstra (zijn vader was architect van Coopersburg).

De watertoren in Nes bij Akkrum is ontworpen door architect A.P. Wesselman van Helmond en gebouwd in 1957. De watertoren, die identiek is aan de watertoren in  Sint Jacobiparochie, heeft een hoogte van 41 meter en heeft een waterreservoir van 515 m3. De toren is inmiddels buiten gebruik als watertoren. Sinds het voorjaar van 2016 functioneert de toren als hotel.